Sayalah si corot dulu.

4:30:00 am

Assalamualaikum

Kalau nak cakap pasal belajar waktu sekolah dulu saya ni biasa-biasa je. Tak ada apa-apa yang menarik pun pasal saya. Tak pernah pun dapat anugerah apa-apa untuk dibanggakan, untuk dicanangkan seluruh dunia. sobs. Dulu mampu tengok je orang dapat apa-apa anugerah tak kiralah dari segi akademik ke kokurikulum ke. Dah laa tak aktif sukan, kadang-kadang rasa macam tak ada fungsi untuk sekolah. kahkah. Langsung tak menyumbang. Eh, dulu pernahlah darjah 1 dengan darjah 4 dapat anugerah sebab dapat nombor 2 dalam kelas. kahkah. Tapi darjah 4 tu dapat pun sebab saya baru pindah sekolah tu lepastu kena duduk kelas last memanglah dapat. hewhew

Saya bukan tergolong dalam kalangan budak pandai pun. Dulu darjah 4 sekolah dekat sk Ladang dekat bandar ganu ni, selalu kena marah dengan cikgu matematik sebab tak siap kerja sekolah yang dia bagi. Pemalas. kahkah. Tak tahulah kenapa selalu tak siap kerja matematik. hihi. Lepastu pindah sk Tok Jembal, darjah 4 juga dapat cikgu matematik lagi dahsyat. Mengandung hokayy. Emosi tak stabil, tak terkawal. Mengamuk je kerja, tak faham kenapa. Darjah 4 baru kot, cikgu tu tak profesional langsung. Lepastu tak tahan hari pertama saya pindah sekolah tu saya dah kena marah sebab tak siapkan kerja dia bagi. Baru pindah kot. pffft. Lagi sedih ada budak lelaki kelas saya tu kena marah teruk dengan dia sebab tak buat kerja, budak tu tak pandai membaca. Kesian. 

Tak fahamlah kenapa selalu kena marah dengan cikgu matematik je. Dulu saya tak pernah pun target UPSR nak berapa A macam kawan-kawan yang lain. Saya ikut je peredaran masa, orang rehat saya rehat, orang exam saya exam. Tak ada hala tuju langsung. kahkah. Lepastu darjah 6 dapat cikgu matematik sama dengan darjah 4 dulu, ingatkan emosi dia tak stabil sebab mengandung je padahal memang dia garang macam tu. pffft. Dia tu pilih kasih, nama dia cikgu Farah. Saya budak tak pandai dia tak pandang sangat pun. Darjah 6 saya kelas depan dah, semua murid dalam kelas tu pandai-pandai. Semua hebat kecuali saya. sobs. Saya tak pernah pun fokus belajar, kahkah. Tak tahulah kenapa dapat masuk kelas depan padahal biasa je. Dalam kelas tu ada satu group pelajar perempuan ni semua pengawas, lepastu pandai-pandai. Cikgu farah ni suka sangat kat diorang. Menyampah. Saya buat semua salah, budak tu betul semua. Layan budak tu semanis kurma, layan saya sepahit hempedu. pffft. Tak sangka UPSR saya dapat A untuk subjek matematik padahal saya tak pandai pun. 

Tingkatan 5

Sekolah menengah pulak sekolah dekat smk ibrahim fikri. Kalau dulu sekolah tu tingkatan 1 dengan 2 separuh sekolah sesi pagi separuh lagi petang sebab tak cukup bangunan. Sekolah tu pelajar ramai, kelas untuk tingkatan 1 dengan 2 masing-masing ada 9 tak silap. 4 kelas sesi pagi, selebihnya petang. Saya kelas ke 5 T_T Buruk betul nasib saya. hewhew. Jadi saya belajar pada sesi petang selama 2 tahun. Sekolah saya tu sekolah premier. Lepastu kalau pelajar yang belajar sesi pagi tu dia punya riak lain maciam hokay. Menyampah kadang-kadang kalau terserempak dengan mereka sebab hidung mereka akan jadi tinggi secara tiba-tiba. kahkah. Saya tak tahu bila kesedaran mula muncul dalam diri saya sebab saya tak pernah serius pun belajar dulu. kahkah. 

Masuk tingkatan 3 sedar sikit. Sikit je. Masa tu try fokus satu subjek iaitu matematik sebab itu paling senang bagi saya, saya otak kiri. Bab menghafal saya bongok. haha. Kebetulan saya ada pakcik bijak matematik jadi saya belajar dengan dia, hasilnya dapat A. haha. PMR 3A je pun. Tapi cukup membanggakan si corot seperti saya. Pernah sekali tingkatan 3 kelas kemahiran hidup saya kena marah sebab saya bercakap waktu cikgu suruh buat kerja. Cikgu pun cakap nanti exam tak dapat 60 ke atas kena denda, sebab saya semua kena. kahkah. Kelakar sebab masa exam saya sorang je dapat 60 ke atas. kahkah. Padahal saya paling tak pandai, dan sebab saya cikgu buat syarat tu. Kesian. 

Tapi paling menyedihkan tingkatan 5. tsk. Masa tingkatan 4 saya dapat masuk kelas akaun, semua dalam kelas tu pandai-pandai. Dalam kelas tu yang asal dari kelas saya dulu 4 orang je termasuk saya, yang lain dari kelas depan-depanlah. Kekok. Dalam kelas tu pelajar ada dalam 32 kot. Lebih kuranglah. Masa tingkatan 5 orang sama je dalam kelas tu, semua sibuk bersaing. Saya je yang tak sedar lagi nak SPM tahun tu. Tiap kali exam saya mesti dapat nombor antara yang terakhir. Pelajar perempuan yang lain paling last pun tak sampai 15, tapi saya je sesat 28,30 dan seangkatan dengannya lah. Yang lain semua lelaki. Malu tapi tak sedar juga. Sekarang bila fikir balik, kesian pun ada dekat diri saya yang dulu. Nak dekat SPM pun tak gigih macam orang lain. Nasib baik sekarang tak macam dulu lagi, dah sedar diri sikit. Sebenarnya dulu saya dapat masuk kelas sains, tapi saya tolak sebab tak fikir panjang. Masa tu fikir kalau masuk kelas sains, tak ada kawan. kahkah. Saya dapat masuk kelas sains bukan sebab keputusan PMR, tapi cikgu buat test matematik mengejut masa minggu pertama belajar, dan saya terpilih. Lepastu tolak macam tu je. huhu. 

Sekian 

Kuey Teow goreng basah

2:21:00 am


Assalamualaikum


Sejak kebelakangan ni tak tahulah kenapa, rasa macam letih tak bersebab. Padahal bukan buat kerja sangat pun. Nak tidur pun rasa bosan, melampau. Sebab dah banyak sangat tidur T_T Semalam try minum teh hijau sebab orang cakap boleh ringankan badan. Sebenarnya teh hijau tu dah lama beli sejak mula berdiet tahun lepas tapi tak habis lagi sampai sekarang, tak sedap macam mana nak cepat habis. kahkah. Tapi lepas minum tak bagi kesan sangat pun, sama je T_T

Balik kepada topik asal, saya sebenarnya penggemar kuey teow, tak kisahlah kuey teow masak apa pun, goreng ke, sup ke, memang suka sangat. Paling suka kuey teow goreng basah. Kalau makan dekat luar memang order kuey teow goreng basah je, tak order lain dah. Tapi ada jugak kedai makan yang tak faham orang cakap goreng basah, kering semacam je kuey teow tu -..- Kering tak sedap. Oleh sebab saya suka sangat kuey teow goreng basah, jadi saya pun belajar masak sendiri. hewhew.

Mula-mula try masak kuey teow masa darjah 6 dulu. tehee. Masa tu jiran sebelah rumah saya buka kedai makan. Buat kedai makan tu dekat rumah dia je. Kalau arwah tok tidur dekat rumah saya, boleh dikatakan setiap hari saya beli kuey teow goreng basah dia, sedap. Rm2 je pun, banyak pulak tu. Tok lah yang belanja. hewhew. Sebab kuey teow tu sedap, saya curi resepi dia. kahkah. Kejamkan. Taklah curi sangat, masa dia masak saya tengok. kikiki. Lepas tu saya ingat setiap bahan-bahan yang dia masukkan tu, cepat-cepat masuk rumah tulis dalam buku. kahkah. Tak ada orang tahu pun. Dan disebabkan mood saya baik hari ni, saya nak kongsi resepi kuey teow goreng basah yang saya curi tu dekat sini. kahkah

Maafkanlah sebab gambar selekeh. kahkah

Bahan-bahan :

bawang putih*
bawang merah*
cili boh
sos tomato
sos cili
sos tiram
kicap pekat
kicap manis
garam
ayam
taugeh
kuey teow
air

(*) bahan kisar

cara-cara :

Panaskan sedikit minyak. Lepas tu masukkan cili boh, tumis sampai pecah minyak pastu masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik bau, Masukkan ayam, gaul-gaul sikit pastu masukkan lah sos tomato, sos cili, sos tiram. Gaul-gaul lagi. Masukkan air. Sukatilah nak letak banyak mana pun, ikut selera nak kering ke basah ke. Pastu masuk kicap pekat sikit, kasi hitam, pastu masuk kicap manis, ikut selera, masuk garam. Biar sampai mendidih sikit, masukkan mee tu, kuey teow maksud saya. Gaul-gaul, biar kejap, last masukkan taugeh. Gaul lagi, tutup api, siap. Tambah sedikit perahan limau nipis. Pergh. Kalau ada cili jeruk lagi sedap. Pergh pergh. Tapi jiran saya masak, dia tambah ajinomoto. Saya memang tak guna benda tu, bahaya. hewhew. Lagipun dekat rumah ni mak tak pernah beli pun benda tu. kikiki. Dah itu je. Selamat malam. 



Result dah boleh check.

12:55:00 am


Assalamualaikum


huhu, seminggu macam setahun. Biasalah benda penting memang macam tu mesti tak sabar nak tahu kan. Akhirnya hari ahad hari tu kawan saya cakap dah boleh check pun result. Masa tu ada dekat Tanah Merah, Kelantan ada kenduri kawin anak kepada sepupu mak. Sukati je cakap result boleh check lagi sebulan, ciss. Membongak aje kerjanya. 

Hari tu nasib baik langgan internet. Kebetulan wifi dekat rumah ada masalah. Masalah apa tak tahu selalu bermasalah, orang curi kabel kot. pfft. Terus buntu bila tak ada internet, bosan. Dari hari sabtu sampai petang ahad, cepat-cepat topup sebab nak langgan kalau tak memang tak topup pun, jimat. Kan digi tak payah risau tak ada kredit. hewhew. Bila classmate bagitahu dekat group whatsapp result dah boleh check, cepat-cepat buka portal. Tak menyempat. huhu. Masa tu baru habis makan, mak-mak sedang seronok berbual. Oh hari tu pergi Kelantan, adik saya 2 orang tak ikut, makcik saya 2 orang tumpang kereta, kakak mak. Seronoklah mereka berbual hari tu, lagi-lagi bila jumpa saudara mara mereka dekat kelantan itu. pheww. 

Bila tengok result, alhamdulillah sebab memang dah jangka walaupun tak dekan. haha. Semester satu dulu je dekan sekali T_T Result semester ni jatuh tapi jatuh sikit tak teruk. Masih lagi 3.0 ke atas. Syukur. Paling happy bila matematik A+. hewhew. Satu je pun. Projek A kelakar. Tak sangka projek A sebab masa present teruk kena dengan panel, padahal diorang saja nak uji. kuangjaq. hahaha. Semua lulus, classmate pun sama semua lulus. Tapi dengar kata yang kawan lain result jatuh mendadak. Tak tahulah betul ke tidak. Lepas tahu result, bagitahu abah sebab mak sibuk berbual. haha.  Nasib abah tak kecewa sebab dah bagitahu awal-awal target semester ni berapa, asalkan tak jatuh bawah 3.0. Syukur. 



eh jomlah tengok runningman episod baru. hewhew

Kolej Matrikulasi Perlis

5:30:00 am


Assalamualaikum

Ramai jugak eh yang search matrik kelantan. Melampau pageview kebelakangan ini. hewhew. Mesti adik-adik lepasan espiyemm yang dapat matrik kan, nak tengok suasana matrik macam mana lettew. kikiki. Hakak tau dah, hakak dulu matrik jugak, matrik perthlis gen12. hewhew. Sinilah nak cerita sikit matrik perlis macam mana. ehem. Dulu saya 2nd intake je pun masa matrik, SPM cukup makan-..- Kemain happy lagi mula-mula dapat tawaran, waktu tu masuk tingkatan 6 baru 2 minggu. Perit tau kisah saya ni. kahkah. Masa tahu dapat matrik pun tengah syok makan angin dengan sepupu sepapat, dah ar baru balik dari Perlis, lepas tu esoknya ke Melaka, dekat Melaka tu lah baru teringat keputusan rayuan matrik keluar hari tu. Terus gelabah check, bukan hape, tak tahanlah masuk tingkatan 6 tu, dah lah banyak subjek menghafal, saya otak kiri tak terrer hafal menghafal ni lepastu kebetulan cikgu yang mengajar kelas saya salah seorang tu musuh ketat. Kahkah. Masa tingkatan 4 hampir setiap hari kena rotan dengan dia sebab datang lewat, bukan salah saya pun T.T Lepas tahu keputusan ingatkan tak nak pergi sebab saya tak bijak ingat nak masuk politeknik s.perai je lepas tu makcik saya yang paksa mak hantar saya masuk matrik, cepat betul mak terpengaruh -_- hari tu juga balik ganu nak selesaikan semua urusan lepas tu pergi Perlis balik tapi sebelum balik sempat pergi Melaka wonderland. kiki. Peritkan?


2nd intake tak sesak sangat macam 1st intake, saya pergi daftar tu pun dah lewat seminggu tapi dah call awal-awal pihak matrik cakap ada urusan lain. hewhew. Lepas tu masa daftar kena daftar sendiri, ibubapa duduk dekat luar, semua kena buat sendiri. Masa tu saya dah menggelabah sebab tak biasa buat benda-benda macam tu sendiri. Biasa mak uruskan. tsk. Lepastu hantar barang-barang semua masuk bilik, saya dapat komsas siti khadijah, panggil A3 je lokasi strategik berhadapan dengan kedai runcit eh nama dia minimart, pastu kedai kek puding karamel dia sedap, mesin atm, perpustakaan macam peti sejuk lepas tu sebelah A3 ada kafe A. Kafe ada 3, kafe A, kafe B dengan kafe pentadbiran untuk pensyarah student pun boleh je masuk. Kafe B orang panggil kafe bang din, Tapi saya memang  selalu ke kafe A sebab dekat, sebelah je dengan asrama. Kafe B ramai sangat lelaki, majoriti sebab dekat dengan asrama diorang. Bangunan asrama ada 9, 2 asrama untuk lelaki, lain semua perempuan. Itu zaman saya lah, tak tahulah sekarang macam mana. Oh, setiap asrama ada felo, pensyarah yang jaga kita, rumah dia dekat belakang setiap blok asrama. Dekat blok pun ada wifi tapi lambat mengalahkan siput vavi. hihi. Asrama pula tingkat 4 ada balkoni, macam saya dulu dapat tingkat 4 lepas tu belakang bilik tu kafe, syurga. Malam-malam kalau lapar jerit je dekat abang tukang masak "tomyam ayam satu nak pekat+pedas". Pastu ikat tali dekat bakul baling kebawah tunggu abang tu letak makanan, tarik balik bakul ke atas jangan lupa bayar. Dasar pemalas. hewhew. Tak buat pun sebanarnya tapi pernah terfikir nak buat lah. kahkah.





Tak sangka ni meja saya dulu. haha. Sekarang kemain serabut lagi dengan benda macam ni. Hias meja bagai. kahkah. Pembakar roti dan segala jenis barang elektrik tidak dibenarkan sama sekali ye adik-adik. Tapi dah terbawak takkan nak simpan je kan, guna jelah. kikiki. Kalau nak iron baju ada tersedia dah dekat bilik menggosok dekat hujung setiap aras, dalam bilik tu juga ada water heater. pheww. Satu bilik 4 orang, saya rasa dulu 8 orang kot sebab barang-barang dalam bilik untuk 8 orang. Tapi mungkin 8 orang terlalu ramai macam tin sardin nanti kang jadi dikurangkan kepada 4 orang sahaja satu bilik. Untung tau, semua dapat double. Meja study, kerusi, katil double decker untuk seorang, almari semua 2 kali gandalah. Luas jugaklah bilik dia, maaflah saya tak ada gambar ini pun sempat simpan sebelum tukar hp. Mesin basuh pula satu je dulu dalam satu blok, saya basuh dengan tangan je malas nak beratur. Dalam blok ada bilik tv jugak, bolehlah nak layan akasia petang-petang tapi tak ada astro ye. Takyah nak berangan nak astro bagai, kalau nak jugak pergilah curi-curi masuk rumah felo, bukan jauh pun -..- Dekat sana boleh jugak kalau nak berbasikal petang-petang pusing matrik dengan roomate ke classmate atau kekasih hati, pinjam je caranya bagi kad matrik pastu kau pilihlah nak basikal mana, tempat pinjam tu sebelah minimart, budak matrik panggil MM. Pemalas. kuikui. 

Kalau outing pula selang-seli, kalau minggu ni pelajar lelaki outing, minggu depan pelajar perempuan pula. Tak payah berangan nak g dating eh, melampau sangat. Tapi kalau nak balik kampung boleh je setiap minggu pun, kena buat suratlah. Kalau outing pun tempat yang wajib dituju mesti Cmart T_T Dah itu je paling dekat yang ada dekat Arau pun. hewhew. Siapa pernah belajar kmp mesti kenal Cmart. hewhew. Kalau nak outing, bawa buku outing yang matrik bagi tu masa nak keluar, pastu tinggal dekat guard, dia dah sediakan bakul dah dekat pondok dia tu, pakcik teksi dah tunggu depan pagar matrik tu, cakap je nak pergi mana sediakan duit. Kalau nak pergi jauh sikit, Alor Setar. Naik ktm. Tak jauh pun dari matrik ke stesen tu tapi naik teksi lah. Eh penatlah cerita pasal matrik ni. Nantilah kalau rajin update lagi entri ni. kahkah. 



Tapi yang paling best sekali dekat KMP ni tahu apa? Lagu dia. kahkah. Kolej matrikulasi perlis, cemerlang berusaha, menggapai wawasan .....lalalala






Mereput tunggu result keluar :(

4:19:00 pm

Assalamualaikum.


Letih tau lama dah tunggu 12 mei sebab orang cakap result keluar hari ni. Memanglah keluar hari ni tapi result untuk student poli saya je tak boleh nak tengok lagi T_T Tak faham jugak kenapa tapi orang cakap kabel dekat poli putus. Ish tak fahamlah. Memang semalam ingat tak nak tengok lagi pukul 12 tu sebab hari ni pun boleh tengok, tengok bila-bila pun result tetap sama je takkan berubah dah memang itu yang kita jawab, itulah keputusannya. Bukan berubah pun. kahkah. Lepas tu dalam group whatsapp dah bising kata tak boleh nak tengok result pula. Saya tak takut sangat sebab PA (penasihat akademik) dah bagi hint dah result saya macam mana. hihi. Lepastu ingat sebab yelah result baru keluar trafik sibuk sikit sebab semua pakat nak check kan, tapi sangkaan meleset bila sekarang pun masih tak boleh nak buka lagi T_T mereputlah.


sumber : SINI

Layan runningman dululah kalau macam ni. kiki. Malas nak tunggu lagi dah, esok-esok pun boleh tengok tapi macam mencabar betul bila budak poli lain pakat nak update status 'alhamdulillah'. Ish riak betul mentang-mentang dah boleh check. kahkah. Nampak sangat dengki. Bila tanya PA tadi kenapa tak boleh check lagi saja nak minta kepastian, dia cakap sebab fail lah tu. ish, kuangjiaq tau. Dah aar tengok runningman lagi bagus, nak tengok jugak bukak ni RunningMan. Bai. 

Update:

Pada budak politeknik Dungun yang masih bingung lagi mencari punca kenapa tak boleh check result lagi tu, bertabahlah. Saya dah tanya pihak psmza semalam, dia pun tak tahu bila boleh check, sebab sekarang politeknik tak ada elektrik lagi T_T Kesian budak psmza mencari punca kenapa tak boleh check result sampai sesat ke belog ini. hewhew. Dan ada yang cakap 12 Jun baru boleh check, tak tahu datang dari mana tapi saya dapat dari kawan saya.


Kalau betul, mereput bersamalah. Semoga tabah. Sekian




Dapat beli novel Hati Perempuan. Yeay.

9:18:00 pm

Assalamualaikum.

Saya sebenarnya bukanlah peminat novel. Tak suka sangat kalau membaca buku tebal-tebal macam tu. Tapi saya suka baca surat khabar, majalah, kalau novel memang tak suka. Memang jenis macam tu tak suka membaca. kahkah. Saya suka kisah benar, tapi buku sejarah walau cerita betul pun tak suka juga sebab bosan. hewhew. Sorry. Saya pernah cuba baca novel nak tahu juga apa yang seronok sangat dengan novel tu. Novel first yang saya baca 'bicara hati' kot. Yang dia buat cerita dekat astro tu, pelakon dia kris cempaka. Cerita tak best pun macam novel. pfft. Banyak mengarut, dia buat lain dari novel, banyak tambah-tambah tapi macam mengarutlah. Nak tahu tengok sendiri, tapi cerita ni beberapa tahun lepas dah, try google la. Tapi novel dia boleh tahan best. Masa tu umur saya baru darjah 6 kot lepas upsr dah, pinjam dengan jiran. kikiki. Itu la novel pertama yang saya baca dan lepas tu tak baca lagi dah. Orang lain kalau yang betul-betul minat novel, fuhh baca sekejap je, kadang tak sampai sehari pun boleh habis satu novel yang beratus-ratus muka surat tu. pergh. Dasyat. Saya ni seminggu pun tak habis lagi. hewhew.

Lepas tu dah ramai pulak yang buat cerita adaptasi dari novel, kayo penulis. kahkah. Lepas buat cerita, novel tu akan laris dijual sampai banyak kali kena cetak. Normal. Yang dekat slot akasia tu banyak adaptasi dari novel. Saya memang tak layan sangat tv3, kalau dekat rumah tengok warna je, dengan 393 layan korea, kalau berita pun tengok awani. Kikiki. Jarang sangat tengok tv. Sebab dekat rumah sewa tak ada astro, kalau bosan buka juga tv, tengok berita pun tv3 ngn tv9 T.T Lepastu memang layan tv3 jelah, sebab tu terlayan juga akasia. Tapi tengok juga, bukan semua cerita tengok. Haritu ada juga layan teman lelaki upahan kejap pastu bosanlah. Haha. Eh, tiba-tiba hati perempuan keluar, wah bukan main lagi pelakon dia, baru, ada rupa, sepadan. Kahkah. Lepastu kebetulan ada housemate sekepala, best. Memang tak tinggal cerita tu. Pastu cakap kat housemate, nanti cuti aku nak beli novel hati perempuan. kiki. sampai macam tu sekali. Tunggu cuti dulu baru nak beli sebab nak guna baucar buku. Dekat Dungun tak ada kedai yang boleh beli novel guna baucar, buku ilmiah semata-mata. pffft. Buku ilmiah apa je yang budak politeknik boleh beli. Cer kabo. Dah lah expired 30 Jun. Kebetulan dekat K.terengganu ada satu kedai buku yang bagi beli novel guna baucar buku, hewhew. Kedai buku tu sepupu mak punya. nasib baik. 

Pertama kali ni nak bazirkan baucar dengan beli novel, biasanya tak ada ruang pun untuk beli benda yang tak berfaedah. Mesti rm250 tu habis dengan alatulis, boleh guna untuk 3 tahun semua tu, lepastu beli buku latihan adik-adik nak cukupkan rm250, sekarang sampai tak tahu nak beli apa sebab untuk buku ilmiah sahaja T.T  Hari pertama cuti ajak mak pergi kedai buku tu nak beli novel tapi minta mak tanya sepupu dia dulu ada tak novel Hati Perempuan, dia cakap dah habis pulak tunggu stok baru sampai T.T menyampahlah. Semua kedai nak habis dah kenapa. Lepas tu minta sepupu mak simpan satu untuk saya bila stok baru sampai. kikiki. Dua minggu lepas tu dia call kata novel dah ada. yeay. Jadi hari sabtu pergi kedai tu ambil buku, nasib baik suruh simpan sebab dah habis, stok yang sampai semua orang dah tempah. hewhew.



puas hati. Pertama kali beli novel ;))

Nasihat biar kena dengan cara.

12:56:00 am

Assalamualaikum.

Hurm, tak boleh nak simpan lagi dah. Tak sanggup nak pendam sorang-sorang. Sakit weh. Saya takleh lah nak hadap orang yang tak pernah fikir positif terhadap seseorang. Yang macam, tengok je orang tu terus dia nilai orang ni macam ni macam ni. Kenot go. Satu lagi suka bagi konon nasihat tapi dengan cara yang tak kena. ish. Taklehlah. Saya boleh nak terima nasihat seseorang atau pandangan seseorang terhadap saya tapi biar kena dengan cara lah. Tak payahlah masa nasihat tu macam kau tu dijamin syurga. huh. 

Hari tu ada sorang pakcik datang rumah waktu maghrib. Sekeluarga. Waktu tu dalam 7:40. Lepas solat maghrib saya pergi duduk dekat sofa depan tv sebab isteri dia nak tumpang solat dekat bilik. Macam peliklah bila duduk dekat sofa dengan anak-anak pakcik tu dalam keadaan sunyi. krik krik krik. Dan dengan cepatnya saya buka tv. Baru je buka dan kebetulan masa buka tu keluar tv3 drama Hati Perempuan. Kebetulan. Lepastu dia lalu dekat situ dari bilik air nak pergi ruang tamu depan, terpandang pula dekat tv tu, lalu dia tanya sape yang tengok cerita ni? saya diam. Dah tu baru buka dan kebetulan keluar cerita tu. Dia pun membebel la, cakap cerita tak ada faedah bla bla, isteri tak hormat suami bla bla, dalam islam tak ajar macam tu bla bla, perempuan sekarang mudah terpengaruh bla bla, bazirkan masa dengan baca novel bla bla kenapa tak tengok ceramah agama bla bla dan banyak lagi sampai keluar semua cerita Manila, murtad di Indonesia dan sebagainya. sigh. Cara dia membebel macam saya buat kesalahan besar, cerita HP je pun. 

Beginilah, kalau betul pun saya tengok cerita tu, saya bukanlah bebal sangat nak ikut perangai watak dalam cerita tu. Bukan budak sekolah rendah nak diceramah sebegitu, dan dia ada ke dengan saya masa saya buat benda baik. Tak fahamlah. Dia nilai dari luaran. Macam nak je sebut semua benda baik yang saya buat tapi kalau hilang pahala saya yang rugi. "silence is golden" yuhanis. Berdosa ke saya kalau tengok drama tu? Bukan tengok cerita sampai tak solat T.T





Dah masuk 22 tahun.

8:17:00 am

Assalamualaikum.

Senyum manis sikit di pagi yang indah ini. kikiki. Syukur alhamdulillah kerana masih diberi kesempatan untuk bernafas sehingga ke usia 22 tahun ini. Ingat senang ke hoii nak capai usia 22 tahun ni, jatuh bangun tergolek semua ada. Sempena ulangtahun kelahiran saya yang ke 22 ini, saya nak bagi seluruh dunia cuti. wutwut. kikikiki. Suka tak, suka tak? hewhew. 

Kalau masa kecik dulu, setiap tahun buat makan-makan dekat rumah tokwan belah abah sempena hari lahir saya. Jiran dekat rumah tokwan semua datang, budak-budak jelah. Sepupu. Lepastu emak akan beli gula-gula banyak giler yang comel lain-lain jenis dekat kedai borong sebab dekat situ kan dapat harga murah, lepastu campur gula-gula tu pack kecil-kecil. Lepastu bagi dekat tetamu yang datang tu. Dapat hadiah banyak tapi tak ingat pula hadiah apa, kan dah lama. Tapi tak pernah ada lilin pun atas kek T_T Lepastu tiap kali sambut hari lahir mesti pakai baju baru :') Kalau adik-adik saya tahu mesti mereka cemburu kan sebab zaman diorang dah tak buat lagi. kahkah. Lepas emak lahirkan Faiz adik yang ke 3 tu dah tak sambut lagi dah hari lahir dekat rumah tokwan. Sambut dengan keluarga je makan-makan dekat luar. Cakap je nak makan apa, dekat mana. Hadiah pulak kalau sambut hari lahir siapa pun dalam rumah ni, semua akan dapat. Tapi kalau hari lahir saya, hadiah saya paling gempak. Sama juga dengan yang lain, kalau hari lahir dia, hadiah dia paling gempak. Yang lain biasa je tapi tetap seronok. Tapi dah besar, kalau hari lahir dia, dia jelah dapat hadiah, tak macam dulu lagi. kahkah. 

sebab ambil gambar penuh terlalu mainstream T_T
Sekarang dah tahu kan apa kelebihan kamera digital T_T. 1 Mei 1996. Tarikh tu tak betul ya, tahun je betul.


Acah candid sikit -.-

Ada banyak lagi gambar sambut hari lahir, tak daya dah aku nak scan semua. kahkah. Tengok gambar yang ada jelah ya. Tapi bukan gambar sambut hari lahirlah, mana yang ada dalam laptop ini sahaja.



Ni dekat rumah sewa abah dulu, zaman saya anak tunggal. kekeke. happy dulu sebelum kasih sayang dibahagi T_T


kbai.