Rendang Ayam Mak Saya

11:06:00 pm

Assalamualaikum.


Hari ni topik makan makan pulak. haa nampak macam wow sangat kan. kahkah. Aku ni kan walaupun nampak blur (ramai orang cakap aku blur) dan nampak macam tak pandai berdikari, tak pandai masak, tak pandai semua lah, tapi sebenarnya ada je yang aku pandai. Jangan sesuka hati nak nilai hakak kalau tak bebetul kenal hakak ehh, hempuk kang ish. Macam kat kilang aku la, ada makcik sorang ni sukati je cakap aku pemalas, dan tak pandai masak, sakit hati tauu. Memang la aku tak power macam dia tapi aku boleh la jugak masak sikit-sikit ikot tekak aku. kehkeh. Pastu dia tu kecoh bagitahu orang yang aku ni tak pandai masak pun. "emh anak dara tapi tak reti masak". ewah ewah kemahenn lagi dia tu nasib baik dah baya-baya mak aku, ada la jugak rasa hormat kat orang tua di sudut hati ini. uhuk. Okay la kita teruskan dengan misi. Dua minggu lepas tekak aku ni teringin sangat nak makan rendang ayam mak aku, tak puas makan masa raya hari tu. Dan aku fikir lambat lagi aku nak balik Terengganu, so aku decide untuk masak sendiri. fuhh. Nampak macam terrer enn. kahkah. Gigih la aku whatsapp mak mintak resepi rendang ayam, mintak bahan-bahan dan caranya sekali supaya rasa tu sama. gahaha. Pastu cecepat aku start kereta pergi pasaraya nak beli bahan-bahan dia, berdesup. Hahaha. Dan ni resepi rendang ayam mak saya.

Bahan-bahan :-

  • Ayam (sebelah)
  • Cili boh (2-3 sudu besar)
  • Bawang besar 2 biji (blend)
  • Santan (1 kotak kecil)
  • Serai (2 batang)
  • Daun Limau Purut (2 helai dihiris halus)
  • Daun Kunyit (2 helai dihiris halus)
  • Gula (3 sudu besar)
  • Garam (secukup rasa)
  • Minyak masak sesenduk
Simple je kan bahan-bahan untuk masak rendang ayam ni. Okay jom masak. huhu

Macam biasa mula-mula panaskan minyak dalam kuali, haa agak-agak dah panas tu masukkan cili boh, kacau sikit pastu masukkan bawang besar yang dah dikisar tu. Bila dah naik bau terus masukkan ayam yang telah dipotong mengikut selera korang, kalau potong kecik-kecik boleh dapat banyak haa nak potong besar-besar pun boleh. Pastu masukkan santan satu kotak kecik tu. Aku pakai santan m&s sebab mak aku suka sangat pakai santan tu tak tahu la kenapa. huhu. Pastu masukkan la gula, sedikit garam dan serai. Oh serai tu potong la bagi pendek sikit takyah la masuk terus yang panjang tu haha dan jangan lupa ketuk serai tu kasi hancur sikit. haa. Kacau untuk beberapa saat dan biarkan sampai tahap kepekatan yang korang suka. Nak kering pun boleh, sederhana pun boleh haa dan bila dah sampai tahap yang korang suka tu boleh la masukkan daun limau purut dan daun kunyit. Daun limau purut buang la urat daun tu. Dah siapppp. 

Ni aku ada selitkan gambar proses masa aku masak rendang ayam, hihi. Jemput tengok...


Bahan-bahan perasa, kehkeh.






Masa ni aku dah gelabah sebab rupa macam kari ke gulai ayam ni, terus tanya mak aku takut salah step. huhu

Dah siappp ! huhu, lega sangat bila tengok rupa dia macam ni, dan rasa pun emm boleh tahan dap dap. haha melampau sangat kan puji masakan sendiri. haha takpela bukan selalu pun. Haa makcik mana tadi yang sesedap rasa je cakap aku tak pandai masak?? biasaaaaa dia, pang kang. hiks. Dah boleh la sesape nak cuba pulak. Baiii

Homesick

3:56:00 pm

Assalamualaikum,

Hai, hari ni mood aku tak okay. hmm. Tiba-tiba je rasa sedih bila teringatkan keluarga aku kat Terengganu. tsk tsk. Aku rinduuuu sangat kat dorang. Padahal tak sampai sebulan pun lagi aku tak jumpa keluarga aku, tapi dah rasa macam ni. hmm. Semoga Allah murahkan rezeki aku untuk dapatkan pekerjaan yang memudahkan aku untuk selalu jumpa keluarga aku. Amin. Susah sangat nak dapat kerja sekarang ni, tapi tak jugak la sebab aku tengok kawan aku senang je dapat kerja pastu banyak pulak tu syarikat yang panggil dia untuk interview. huh. Result biasa je tapi aku rasa mungkin sebab dia cantik kot, kahkah tak la ni semua tentang rezeki. hee. 

Johor dengan Terengganu ni sebenarnya jauh sangat tau, kalau naik bas dari Pasir Gudang ni pukul 9 malam, nanti sampai Kuala Terengganu dah pukul 6.30 pagi. Dan kalau contoh la aku ni rindu sangat kat keluarga aku pastu aku balik masa cuti hujung minggu, memang tak rasa apa kot sebab masa aku dah habis banyak kat dalam bas je hmm. Bertolak hari Jumaat malam tu dan sampai sana dah sabtu pagi. Bila sampai mestilah penat, aku akan rehat dan ofcourse tidur sampai tengahari. Hari ahad pulak aku akan ambik bas pukul 1 tengahari. Haa kejap je masa. Dah la susah nak dapat cuti, ada annual leave pun tak guna sebab bila nak cuti mesti orang mempersoalkan. Busybody betul tsk. Pastu bila public holiday pulak ada je yang tiba-tiba nak buat overtime. haish. Kerja overtime kat sini dah la kena paksa, bukan sukati kita je taknak pergi kerja masa tu. hmm 😢 Aku dah penat sangat dan dah give up untuk terus kerja kat sini. Haih. Nak balikkkkk. sobs sobs.


Selamat Hari Raya

5:12:00 pm

Assalamualaikum, hiks.


Selamat hari raya maaf zahir dan batin. ihiks. Lambat sangat bagi ucapan ni, huhu hakak sangat busy sebenarnya sampai tak sempat nak update belog. hewhew. Macam aku sorang je kerja kan, kahkah orang lain pun kerja jugak tapi takde la busy macam aku. Dah setahun lebih kerja ni tapi aku masih lagi tak pandai nak uruskan masa dengan baik. haih. Sebab tu la kot rasa macam takde masa je. Raya tahun ni macam banyak masa dapat luangkan bersama keluarga, hiks sebab aku dapat cuti seminggu dan raya pulak start ahad, fuhh raya sakan. Aku balik Terengganu masa hari last puasa. Baju raya aku dah beli siap-siap kat Johor ni, biasanya baju raya mak aku akan jahit sendiri tapi tahun ni dia boleh cakap tak sempat pulak dan suruh aku beli sendiri sobs. Takpe lah, terpaksa la beli kalau tak, pakai baju lama jela. Aku ni bukan boleh pakai baju lama, sebab tak feel raya haha. Sebab memang dah terbiasakan, kalau raya je pakai baju baru. Baju murah pun takpe, asal baru je. hiks.

Dan tahun ni jugak aku berkesempatan untuk bahagikan rezeki dengan orang lain huhu, bagi duit raya laa untuk family dan saudara mara jugak. hehe. Alhamdulillah, rasa lain maciam kan time bagi duit raya tu, best. Tapi sedih jugak tahun ni dah tak dapat duit raya lagi dari mak abah tsk tsk. Rasa dah tua sangat la pulak. Maknanya tahun lepas last la aku dapat duit raya dari parents sobs sobs. Patut tahun lepas aku ambik gambar dengan duit raya tu kahkah buat kenangan. Sebenarnya tak kesah sangat pasal duit raya tu, yang aku kesah feel dah besar tu dan terus fikir semua benda dah kena buat sendiri, merantau jauh semata nak sara hidup sendiri, tak boleh bergantung pada mak abah je. Aduhh tak suka betul. Banyak kena fikir masa depan. haih. Cepatnya masa berlalu. Dan nah untuk album raya tahun ni.






Takde pulak gambar satu family haha. Padahal ada je tapi yang dekat phone jela pastu tak cantik huhu, kat kamera malas nak copy. hehe. Pastu kan macam kosong je rasa, seminggu raya tu rasa happy sangat, bila dah masuk kerja ni keadaan kembali kepada asal, suram muram serabut semua ada. Jealous la tengok orang kat sini masih beraya dengan family. Yang aku ni family jauh sobs sobs. Mampu tengok jela. Harap tahun depan aku masih berkesempatan untuk raya bersama family lagi, pastu boleh luangkan banyak masa dengan family aku dan family besar aku jugak. Amin. Kalau boleh nak kerja sendiri, boleh cuti sukati kahkah. Berangan jela dulu, mana tahu nanti jadi kenyataan kan? Masa depan takde orang tahu hewhew. Okay la, selamat malam korang. heee