Sejenis Suka Merungut

11:53:00 am

Assalamualaikum



Macam mana nak mulakan ni, hmmm. Okaylah, macam ni. Aku ni bukan nak cakap diri aku begitu sempurna pun. ihiks. Kadang-kadang ada juga merungut tak puas hati tapi tengok keadaan juga, dan itu sebelum aku matang. Eh, sekarang matang ke??? hewhew. Tak jugak. Tapi dululah. Sama-sama muhasabah dirilah ye. Aku ni sekarang jadi panas je telinga bila dengar orang suka sangat merungut, tak kiralah sape pun. Sakit je hati ni. Aku ada juga kenalan yang macam ini perangainya. Sejenis yang selalu tak puas hati, yang memang mulut tak lepas dari complain macam semua yang dia buat je betul dan tak pernah salah. Suka sangat cari kesalahan orang lain. ish. Contohnya, bila ada program dekat politeknik ni mesti akan ada makanan percuma untuk pelajar, lepastu time nak makan mesti ada yang macam, "eh, kecik je ayam, baik takyah bagi" "tak sedap langsung!". Kau rasa? sakit je hati ni depan makanan cakap macam tu, rezeki tau. Sekurangnya perut kenyang dan langsung tak perlu keluarkan duit. Makanan dekat kedai bukan murah tau, paling tak pun RM 5 sebungkus. 

Lepastu bila orang masak suka nak complain tak sedaplah, manislah, tawarlah. Dia malas nak masak sendiri. Pastu bila cuaca panas, mintak hujan "bila nak hujan, bila nak hujan", kalau hujan "alaaa, hujan". Kau rasa!? apa sebenarnya yang dia nak dalam hidup dia. Sorrylah, hakak teremo pulak. ekekeke. Lama dah pendam macam tak tahu nak bersyukur, apa salahnya kalau ucap "Alhamdulillah" sikit. Semua benda orang lain buat pun nak complain, padahal tak ada kaitan dengan hidup dia pun. Kadangkan, semua salah orang dia nampak tau, tapi salah dia. hmmm. Dah masuk mengumpat ke ni? Maaflah, pheww. 


'Ibrāhīm:7 - Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras".

Sekian, tazkirah pagi ini... 

Penutup kisah Diploma

12:16:00 pm

Assalamualaikum



Sekarang minggu final exam, satu paper dah lepas dah 20/10 hari tu, dan paper seterusnya 26/10 pula. pheww. Bertahan jelah, sikit je lagi ni nak habis belajar. Paper pertama hari tu 'wireless comm. system', susahnya ya Allah, macam nak menangis, padahal pulun wehh study subjek tu. Memang semua bab yang aku study tu masuk, tapi tak target pun soalan macam tu. Contohnya, aku target soalan akan tanya tentang ciri-ciri wireless, tapi yang keluar contoh wireless. Macam tulah lebih kurang. Pastu sibuk pulak nak tanya pendapat aku. hmm. Bagi pendapat sendiri pun salah, baik takyah tanya pendapat. Masalah sekarang benda ni teori. Final 5 paper tapi satu paper je kira-kira, matematiklah. Lain semua teori. Cadang nak naikkan pointer semester ni, kan dah last. tsk. Nasib lepas ni matematik, lega sikit. 

Lepastu sekarang dah akhir-akhir sem, sibuk sangat semua orang. Nasib projek dah settled, kalau sebelum present projek hari tu lagi stress. Alhamdulillah, projek berakhir dengan jayanya. hewhew. Sekarang ni fikir nak apply kerja, tapi aku nak sambung belajar lagi. Tapi macam sementara tu nak mohon kerja dulu, sebelum kemasukan bulan 3 ni, itu pun kalau dapatlah. Peninglah. Debaran kian terasa nak melangkah ke alam pekerjaan ni, haha. Macam tak nampak lagilah jalan masa depan aku. Takut weh. Dah tu nanti nak berpisah dengan kawan-kawan sekarang T_T Satu je aku fikir kalaulah aku dapat sambung belajar nanti, macamana cara nak cari kawan. Tu masalah paling besar dalam hidup aku sejenis yang susah nak berkawan. Dapat lagi ke tak kawan macam sekarang. Kawan-kawan aku sekarang semua plan nak kerja lepas diploma ni, kecuali Jaa. Aku happy kalau Jaa nak sambung belajar, tapi dapat ke tak sama-sama dengan aku. hmmm. Lepastu aku fikir lagi, kalau aku sambung belajar, mak abah kena tanggung aku lagi T_T. Sian mak abah, dah lah masa matrik dulu aku dah susahkan diorang. Ralat sikit bila fikir balik. Tiba-tiba terfikir nak update resume untuk mohon kerja sebab rasa menyusahkan. hewhew.

Kalau nak sambung belajar, sekarang dah boleh beli no pin upu ni. Kalaulah aku dapat sambung belajar, ni kalau je ni, mesti kemasukan bulan 3 dan aku masa tu dah 23 tahun Ya Allah, tuanya. kahkah. Lepastu kalau sama course, akan makan masa selama 4 tahun untuk aku habiskan degree, tu belum transfer creditlah,, anggaran kasar. Lepastu aku habis degree tahun 2020, masa tu umur aku dah 27 tahun??? serius ahhhh! ish, tua lah, bila nak kawin!? Dah lah anak sulung, perempuan sorang pulak tu T_T. Tapi kalau tak sambung belajar, aku dah hapuskan impian aku dulu-dulu, impian mak abah. Janji aku dengan diri aku sendiri tak tertunai. Dah lah aku anak sulung, kena jadi ikon kepada adik-adik aku. Ewah. tehee. Boleh tak kalau nak transfer credit sampai dapat 2 tahun je? kahkah. Kawan aku cakap, kalau aku bijak sangat boleh ah, itu macam menghina tau. Tahulah aku bukan pandai pun T_T Hokayylah nak kejar masa depan ni, kena sambung study untuk paper akan datang, apapun yang jadi lepas ni, semua tu ketentuanNya sebab aku sekurangnya dah berusaha, tsk tsk. Doakan aku tau, aku pun nak berjaya macam engkorang jugekk. hiks. Doakan kawan-kawan aku sekali, dan adik aku sekali dia pun tengah final exam pastu adik aku sorang lagi nak hadap SPM nanti, biar sama-sama berjaya. hewhew


ekeke, saja je tepek gambo ni, tu pensyarah matematik aku dekat belakang, pelawak profesional politeknik aku. kahkah. Encik Zumali nama dia ;) 


Selesai Projek Tahun Akhir

11:08:00 am


Assalamualaikum

Sibuk betul iolls sem ni kan, macam tak sempat nak tengok-tengok belog ni. Syiann. tsk. Hari tu aku pernah bagitahu dekat belog ni, aku akan cerita tentang FYP aku dekat belog ni, tu pun kalau projek aku dapat masuk pertandingan projek Inovasi peringkat Politeknik. So, maknanya projek aku, eh sorry, projek "kami" (sebab 3 orang sekumpulan) dapat masuk inovasilah. Antara yang terbaik dari Jabatan Kejuruteraan Elektrik. tehee. Tapi aku rasa macam biasa-biasa je. Tak expect pun dapat inovasi, macam malu jugak nak cerita dekat sini. kahkah. Tapi batch aku sikit je, jadi tak banyaklah saingan. 

Projek pertama sebelum pertandingan Inovasi

Dapat hamper je pun, syukur alhamdulillah.

Okay, mari teruskan. Nama projek ni, "Unlock Door by Bluetooth". Maksudnya, buka kunci pintu guna android je, melalui bluetooth. Pastu dalam masa 5 saat, pintu tu lock balik. Simple. Gigih jugaklah kitorang nak siapkan projek ni, yelah last minute buat kerja, mana tak gigih. Stress jugak, lebih kurang 2 minggu lagi nak present, baru sibuk nak siapkan litar dengan coding. Pastu gigih pergi tempah pintu dekat kedai perabot. Kos semua lebih kurang RM 400. hurm. Tak untung dari segi duit pun, tapi berbaloi dapat masuk Inovasi, sebab dapat sijil. hewhew. Letih naik turun tangga, jumpa lecturer yang mahir bab-bab coding dengan litar. Pastu kadang-kadang lecturer tak ada. Kadang-kadang dekat maghrib baru balik rumah. Letih hoii. Present hari tu, Rabu 30 sept. Isnin selasa memang fokus projek je, Tak tidur malam. Pening. Nak siapkan report lagi. haih. Selasa tu memang langsung tak tidur, pagi rabu pukul 8.30 panel dah datang nak nilai projek. 

Nasib baik giliran kumpulan aku lambat sikit, boleh tenangkan jiwa raga dulu. Panel 2 orang, pastu seorang daripadanya suka menganjing. ish sakit hati, macam nak menangis. Masa tu aku fikir, biar lepas je projek ni, aku dah cukup bahagia, letih ahh tak nak fikir lagi pasal projek. Pastu hari tu dengan junior lagi datang tengok pameran tu, tanya itu ini. Lepas dinilai, akhirnya projek aku dipilih untuk bertanding antara jabatan di peringkat Politeknik. Ada 3 projek yang dipilih dari JKE. Sebelum dipilih, memang fikir nak lepas je projek tu, tapi bila terpilih, takkan nak tolak, dapat sijil kot. hewhew. Aku dengan Jaa nak teruskan tapi seorang lagi surrender. Dalam masa seminggu je, masuk inovasi pulekk. Letih hoii, tapi berbaloi. Kena upgrade lagi projek sedia ada tu, dari boleh unlock pintu je guna Android, upgrade sampai boleh buka tutup suis lampu, kipas, soket, guna android jugak. Nasib baik menjadi dengan bantuan lecturer lah tapi. 

Setelah diupgrade
Memang masa pameran ni belangsung, dah boleh agak tak memang sebab projek budak Mekanikal gempak je semua. Pastu projek diorang kebanyakannya benda dah siap, yang macam peralatan yang kena welding ke apa, sebab subjek diorang kan belajar benda macam tu. Aku ni elektronik yang banyak noise. Panel luar yang menilai tu lecturer uitm dari Fakulti Elektrik T_T. Tapi syukurlah boleh masuk sampai peringkat ni. Serius cakap, penat sangat-sangat semester akhir ni. Takut ahh dengan final exam yang semakin menghampiri lagi.

Lelaki 2 orang ni bawah penyelia sama dengan aku jugak, projek diorang terbaik jabatan. huntonglah kan

Hokaylah, tu je mampu cerita hari ni. Petang ni balik Dungun dah, kena fokus final exam pulekk. Babai.