Monday, 27 July 2015

Selamat Hari Raya!


Assalamualaikum


hewhew. Baru hari ni berpeluang nak menaip. Busy mengalahkan menteri dah ni haa. kahkah. Macam mana raya korang? Best tak? ekeke. Raya tahun ni aku rasa lebih meriah dari tahun lepas. Seronok. Akhirnya keceriaan raya yang aku cari selama ini dapat juga dikecapi tahun ini walaupun tak semeriah zaman kanak-kanak dulu tapi puas hati sangat. Alhamdulillah. 

Tahun ni raya tak kelam-kabut sangat sebab semua barang raya dah sediakan awal-awal lagi. huhu. Teruja sangat. ekeke. Sebab malas nak serabut bila dekat nak raya ada barang tak cukup. Ish tak suka. Sakit kepala iolls nanti fikir banyak pulekk. Sepanjang 9 hari cuti raya ni, setiap hari beraya, tak duduk rumah pun. kahkah. Gigih kutip duit raya. hewhew. Tak sangka umur dah 22 tahun tapi duit raya dapat banyak lagi. Terima kasih sangat atas rezeki ni, dah lah hari tu menang Giveaway Cash Raya RM1000 by Emas Putih. Alhamdulillah, syukur sekali lagi. Terharu weyh, dapat jugak. tsk tsk. 

Gambar raya keluarga 2015. tehee.

Kain baju kurung aku tu aku beli dengan Audrabellawardrobe , kain cotton satin plain. Takde corak sebab malas nak fikir banyak lepastu murah, aku beli dari bulan 4 kot, aku pun memang simple je, bukan seperti gadis lain yang suka berhias. kahkah. Hakak tak minat -..-

Tak puas lagi cuti raya, tak cukup pun raya 9 hari. Masuk kelas pagi tadi pun, tak paham apa pensyarah membebel kat depan. Ingat raya je. hew. Ni pun tengah buat assignment sebenarnya, lepastu sakit hati betul bila buat kerja je mata mengada nak mengantuk pulak, bila menaip untuk belog sekarang ni tak mengantuk pulak. haih. Esok jelah nak sambung assignment tu. ihiks.  Lepastu sejak semalam aku dengan Ja dengan Fatin sibuk nak azam kurus dengan buat air detox. hewhew. Aku beli lemon siap-siap dekat KT semata-mata nak buat air detox, ekeke. Tengok jelah macam mana nanti. Dah lah masam air tu, pastu tak buang kulit, pahit. Namun demi kurus, kutelan jua. 

Dah tak tahu lagi nak cerita apa. Selamat malam. Akhir kata ....

Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin dari saya dan keluarga. hewhew. Gambar ada sedikit gegaran dan senget, sebab aboh yang ambil. hewhew. Dah, esok kelas lagi, pukul 8 pulak. Lepastu ada budak tu exam esok, good luck --





Sunday, 12 July 2015

Kalaulah aku mampu.



Susah ah kalau nak minta tolong dengan kawan-kawan ni, lagi-lagi yang suka mengungkit. Pastu yang jenis tak nak tolong tapi tak bagitahu, mula ah tolong tak ikhlas. Ish. Kalau aku mampu buat sendiri, aku tak mintak tolong orang lain pun. Kalau boleh aku tak nak pun susahkan orang lain tapi kalau dah terpaksa, kena jugak. 

Nanti lepas raya aku akan usahakan juga bawa kereta datang Dungun ni, walaupun tak berani, kena cuba. Kalau tak macam sia-sia jelah aku buat lesen, lesen mati sambung lagi, duit terbang macam tu je, tak manfaatkan langsung. Aku pun reti nak tolong balik kawan yang dah tolong aku tu, aku ingat jasa dia tu bukan aku ni jenis penting diri. Aku senang aku tolong ah, bila aku susah nak minta tolong pun macam tak ikhlas. Susah weh nak faham semua orang. Bukan kenal dari kecik. Kenal dari kecik pun belum tentu boleh faham -..-

Nanti aku senang aku tak harap kau tolong aku, tapi aku tak kisah kalau kau nak aku tolong kau, sebab benda baik biasanya dibalas baik. Aku tak berkira. Aku kalau boleh tak nak susahkan sesapa pun, kalau susah pun biar aku yang rasa sendiri T_T Eh, macam banyak ulang je. Ah, biar ah. Sis ta kuad. tsk tsk. Nasib tinggal dua hari je lagi, sehari berbuka dekat Dungun, selebihnya kat rumah. Yeay. Orang kata kalau tak nak bergaduh, ingat kebaikan orang lain dekat kita. Lepastu ingat kejahatan kita dekat orang supaya insaf sikit. Okay, aku cuba. Ni tak, ingat baik kita terhadap orang lain je. luls. Lepastu mula ah nak mengungkit semua. Ish. Dah jom siap-siap nak terawih pulak, tinggal beberapa hari saja lagi pastu raya. Manfaatkan sebaik mungkin, tahun depan tak tahu sempat ke tak T_T Rugi weh kalau tinggal T_T
kbai 

Saturday, 11 July 2015

Ditipukah?


Assalamualaikum


Ehem, aku syak aku kena tipu. haih. Sadlife. Hari tu masa cuti semester banyak sangat masa terluang. Rajin jugaklah aku update blog lepastu kalau masa takde idea, aku mesti nak join giveaway, sekurang-kurangnya nampak aktiflah kan belog ni dari sunyi je macam rumah tinggal. Perasan tak bulan may dengan jun hari tu ramai blogger yang anjur giveaway, hadiah menarik semua. Gempak.

Boleh tahan banyak jugaklah aku join, lepas tamat aku delete. ekeke. Lepastu ada dua tiga contest yang aku menang. Happy weh duduk mengadap laptop je rezeki masuk. Masa menang tu gembira sangat tambah-tambah lagi bila tahu hadiah yang dimenangi tu agak lumayan. Muka ada senyium. Tapikan, ada satu giveaway ni aku menang, dah sebulan lebih kot masa cuti sem lagi, tapi hadiah tak dapat pun. Penganjur suruh tuntut dengan sponsor sendiri, disuruh hantar maklumat dekat facebook sponsor tu. Mula-mula hantar, tak dilayan pun. Lama jugak. Makan minggu. Padahal dah mention dah aku pemenang giveaway sekian-sekian. krik krik je. Aku punya keterujaan tu bukan main lagi dah. Aku sabar lagi waktu tu, fikir positif mungkin dia sibuk.

Masa aku mesej mula-mula aku tak friend pun dengan dia kat facebook, aku sekadar mesej je. Yelah setakat nak tuntut hadiah. Lepastu aku hantar lagi, tapi aku request friend dulu, lepas dia terima, aku forward lagi mesej sama. Dia respon, simbol 'like'. Laju. Bertarikh 26 Jun. Sampai sekarang diam macam tu je, hadiah pun tak nampak batang hidung. Kalau tak mampu tak payah gedik sangatlah umpan orang dengan hadiah mahal macam tu. Berangan. Aku tak mengharap tapi aku benci penipu. Aku tak nak lah doa bukan-bukan bulan ramadhan ni kan, lagi-lagi 10 malam terakhir ni, tapi sakit hati tu tak payah cakaplah. Menyampah.

Thursday, 2 July 2015

Kisah Hantu di Politeknik

Assalamualaikum.


Hi, ewah tajuk bukan main lagikan. ihiks. Bulan puasa ni tahap kepenakutan aku kurang mendadak sebab kan setan kena ikat. kahkah. Sekarang malam-malam kemain berani lagi bangun pergi tandas sorang-sorang. kahkah. Biasanya sanggup tunggu subuh. hewhew. Hari ni bahagia sikit sebab tu rajin menaip ni, esok cuti sampai ahad, petang ni balik k.trg. yeay. Tak sabar. Okay sambung balik, betul ke bulan puasa ni tak ada hantu? Memang ini je yang aku percaya sejak kecil, bulan ramadhan bebas dari hantu. Tapi kan, masa hari pertama kelas baru-baru ini, classmate aku yang perempuan ni sibukla nak bergambar, konon nak upload di media sosial dengan caption "kuliah pertama semester akhir" atau "Bismillah". Snap, pastu tengok takut tak jadi, snap lagi, dan tengok lagi, dan mengulangi step itu beberapa kali, dan sedang seronok bergelak ketawa tengok gambar kawan yang tak jadi, tiba-tiba ada satu gambar tu pelik, muka kawan aku tapi seram gila. Macam bertopengkan benda lain. Dah lah muka tu separuh je, pucat, mata luas dan muka nampak garang. Kau rasa? Kawan aku kulit putih flawless. Dia sendiri pun terkejut tengok muka dia, semua terdiam dan stop snap lagi. Cepat-cepat padam. phewww.

Situasi lain pula berlaku semester lepas. Masa tu dalam kelas perempuan semua tunggu kelas seterusnya sejam lagi. Takkan nak balik, jadi tunggu jelah dalam kelas tu sejam, ada aircond jadi aku ambil peluang untuk tidur. huhu. Bukan tidur nyenyak pun, biasa-biasa je. Bangunan tu sunyi waktu tu sebab ramai yang tak ada kelas masa tu. Semua macam rilex jelah, ada yang berbual, study, tidur, main henfon. Sunyi jelah masa tu. Lepastu kawan aku nak buat wechat sight, dia pun rakam. Lepastu semua sibuk nak tengok video tu, lepastu tu tau apa yang keluar, suara orang mengilai dan menjerit. Nak luruh jantung aku waktu tu. Jelas gila suara tu, padahal kelas tu sunyi je masa tu memang sunyi. Lepastu kawan aku padam terus, seram je nak masuk kelas tu lagi.

Dekat tempat aku belajar ni ada kisah juga masa aku duduk asrama semester satu dulu. Aku rasa cukuplah sekali pengalaman tu, sebab aku tak kuat lagi nak lalui semua tu. Dah ler dapat roomate mata tak berhijab. Kau rasa? Pastu bila dia nampak apa-apa muka dia automatik berubah, aku yang duduk sebelah dia menggelabah. 2 je satu bilik, aku dengan dia. Pernah juga benda tu menyerupai aku, aku dah pernah cerita dekat sini. Mula-mula rumet aku jumpa benda tu waktu aku balik kampung, kawan aku yang lain cerita dekat aku, rumet aku tengah otp masa tu pastu dia rasa macam ada orang tengok dia, sekali dia pandang bukan manusia! Terus muka rumet aku pucat, kawan aku bawa dia masuk bilik lepastu panggil ajk asrama yang pandai pasal benda ni, dia pagar bilik aku. fuh. Nasib aku balik masa tu. Aku pernah juga kena masa tu asrama gelap warden tutup lampu sebab semua pelajar kena pergi surau yang sebelah asrama tu, aku ni dengan kawan aku nak buat suprise dekat rumet aku sebab birthday dia, lepas solat maghrib gigih nak masuk asrama nak simpan kek dalam peti cyber cafe dalam asrama tu, aku nampak dah motor kakak yang jaga Cc tu pastu aku nampak macam kakak tu duduk je dekat tangga asrama yang mengadap masjid tu. Tapi gelap dekat situ. Aku nak pergi dekat dia sambil jerit panggil 'kak, kak'. Bila dah dekat, hilang dah orang tu. Aku berlari lintang pukang pergi masjid, jantung berdegup laju gila. pffft.

Benda tu memang ada dekat politeknik ni, aku ingat aku je kena yang benda tu menyerupai aku, rupanya batch atas aku dah pernah kena tapi lelaki. Sebelum aku masuk belajar dekat politeknik ni, asrama yang aku duduk tu asrama lelaki, tapi sebab asrama asal perempuan tu kuat sangat meracau, dia tukar balik jadi asrama lelaki. Masa aku semester dua pula, lagi kerap pelajar kena siap semua kena pergi berkumpul dekat masjid sebab ustaz nak pagar asrama tu. Masa tu aku dah duduk rumah sewa. kahkah. Ada gelaran student bagi dekat benda tu tapi aku tak berani nak taip, sebut apatah lagi. tehee. Ada satu kisah tu masa aku semester dua, budak asrama cerita ada student perempuan kena ganggu. Dia lepas solat masa tu duduk atas tikar sejadah lagi nak membaca al Quran, pintu bilik tak tutup, pastu benda tu berdiri depan pintu tu. Dia ketakutan terus sambung lagi mambaca ayat suci, benda tu marah, dia sengetkan kepala dia. grrr. kau rasa? Benda tu statik je dekat situ tak lari pun. Tapi sampai situ je aku dengar, pengakhiran cerita aku tak tahu. hewhew. Pastu malam-malam dengar ada budak main atas bilik. Nasib baik masa aku duduk asrama tu dengar bunyi kerusi je atas bilik, padahal bilik atas kosong. Ish mengantuklah, lain kalilah sambung lagi. huhu, babai.