Selesai Projek Tahun Akhir

11:08:00 am


Assalamualaikum

Sibuk betul iolls sem ni kan, macam tak sempat nak tengok-tengok belog ni. Syiann. tsk. Hari tu aku pernah bagitahu dekat belog ni, aku akan cerita tentang FYP aku dekat belog ni, tu pun kalau projek aku dapat masuk pertandingan projek Inovasi peringkat Politeknik. So, maknanya projek aku, eh sorry, projek "kami" (sebab 3 orang sekumpulan) dapat masuk inovasilah. Antara yang terbaik dari Jabatan Kejuruteraan Elektrik. tehee. Tapi aku rasa macam biasa-biasa je. Tak expect pun dapat inovasi, macam malu jugak nak cerita dekat sini. kahkah. Tapi batch aku sikit je, jadi tak banyaklah saingan. 

Projek pertama sebelum pertandingan Inovasi

Dapat hamper je pun, syukur alhamdulillah.

Okay, mari teruskan. Nama projek ni, "Unlock Door by Bluetooth". Maksudnya, buka kunci pintu guna android je, melalui bluetooth. Pastu dalam masa 5 saat, pintu tu lock balik. Simple. Gigih jugaklah kitorang nak siapkan projek ni, yelah last minute buat kerja, mana tak gigih. Stress jugak, lebih kurang 2 minggu lagi nak present, baru sibuk nak siapkan litar dengan coding. Pastu gigih pergi tempah pintu dekat kedai perabot. Kos semua lebih kurang RM 400. hurm. Tak untung dari segi duit pun, tapi berbaloi dapat masuk Inovasi, sebab dapat sijil. hewhew. Letih naik turun tangga, jumpa lecturer yang mahir bab-bab coding dengan litar. Pastu kadang-kadang lecturer tak ada. Kadang-kadang dekat maghrib baru balik rumah. Letih hoii. Present hari tu, Rabu 30 sept. Isnin selasa memang fokus projek je, Tak tidur malam. Pening. Nak siapkan report lagi. haih. Selasa tu memang langsung tak tidur, pagi rabu pukul 8.30 panel dah datang nak nilai projek. 

Nasib baik giliran kumpulan aku lambat sikit, boleh tenangkan jiwa raga dulu. Panel 2 orang, pastu seorang daripadanya suka menganjing. ish sakit hati, macam nak menangis. Masa tu aku fikir, biar lepas je projek ni, aku dah cukup bahagia, letih ahh tak nak fikir lagi pasal projek. Pastu hari tu dengan junior lagi datang tengok pameran tu, tanya itu ini. Lepas dinilai, akhirnya projek aku dipilih untuk bertanding antara jabatan di peringkat Politeknik. Ada 3 projek yang dipilih dari JKE. Sebelum dipilih, memang fikir nak lepas je projek tu, tapi bila terpilih, takkan nak tolak, dapat sijil kot. hewhew. Aku dengan Jaa nak teruskan tapi seorang lagi surrender. Dalam masa seminggu je, masuk inovasi pulekk. Letih hoii, tapi berbaloi. Kena upgrade lagi projek sedia ada tu, dari boleh unlock pintu je guna Android, upgrade sampai boleh buka tutup suis lampu, kipas, soket, guna android jugak. Nasib baik menjadi dengan bantuan lecturer lah tapi. 

Setelah diupgrade
Memang masa pameran ni belangsung, dah boleh agak tak memang sebab projek budak Mekanikal gempak je semua. Pastu projek diorang kebanyakannya benda dah siap, yang macam peralatan yang kena welding ke apa, sebab subjek diorang kan belajar benda macam tu. Aku ni elektronik yang banyak noise. Panel luar yang menilai tu lecturer uitm dari Fakulti Elektrik T_T. Tapi syukurlah boleh masuk sampai peringkat ni. Serius cakap, penat sangat-sangat semester akhir ni. Takut ahh dengan final exam yang semakin menghampiri lagi.

Lelaki 2 orang ni bawah penyelia sama dengan aku jugak, projek diorang terbaik jabatan. huntonglah kan

Hokaylah, tu je mampu cerita hari ni. Petang ni balik Dungun dah, kena fokus final exam pulekk. Babai.

You Might Also Like

1 budak awesome !

  1. waaa.. good job..
    tahniah yee..
    sama la kita, bdk poli and bdk jke (tapi saya elektronik komunikasi)..
    hehe, cuma rezeki nak masuk inovasi tak dapat.. huhu
    btw, tahniah yee

    ReplyDelete